در نشست کانون ملی منتقدان تئاتر ایران، حمید کاکاسلطانی از پایه و اساس مخالفت خود را با متن خاموشان اعلام کرد که نمی تواند پیشبرندۀ یک موقعیت دراماتیک باشد اما رضا آشفته با تقسیم بندی آن به دو وجه موقعیت و مونولوگ اعلام کرد که وجه موقعیت نمایشی دربرگیرنده نوعی طنز شبه گروتسک است و همین عاملی برای رضایت مخاطبان کار خواهد بود.
رضا آشفته نمایش خاموشان نوشته خیرالله تقیانی پور و کار علی سلیمانی را در گروه نمایش های مذهبی دانست که در این چهل سال اخیر به عنوان گونه های خاص سرزمین ایران خلق شده اند و در این سالها به شیوه خود توانسته اند رشد و بسط بیابند. این نمایش ها به فرهنگ شیعه می پردازند و در کنار نمایش های مرتبط با تاریخ انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، و مقاومت با نظرگاه های رایج در تئاتر جهان تفاوت های عمده ای دارند.
خیرالله تقیانی پور، نویسنده نمایشنامه خاموشان، درباره واقعیتی که متن بر پایه آن نوشته شده است گفت: من در سال ۹۲ پس از اجرای بوقلمون به پیاده روی اربعین رفتم و در آنجا وقتی به نجف اشرف رسیدیم به دنبال هتلی می گشتیم که یکی از بچه ها با یکی از عرب هایی که ریشش را تراشیده به سراغ مان آمد که او دوست داشت خانه اش را در اختیار زوار امام حسین بگذارد و ما که به آنجا رفتیم شک و تردیدهایمان شروع شد که این بنده خدا نکند داعش باشد و... بعدها علی سلیمانی که با هم در آنجا هم سفر بودیم گفت که می خواهد نمایشی را بر اساس خاطرات آن سفر کار کند و از من خواست که آن را بنویسم و بعد من در این باره با تلفیق تخیلات و مستنداتی متن را نوشتم.
علی سلیمانی، کارگردان و بازیگر نیز گفت: ما هم در این سفر شیطنت هایی کرده بودیم و گفتم که اینها را هم به متن اضافه کن و از آنجا که گروه ما (تئاتر تجربه مهرداد رایانی مخصوص، نیما دهقان و...) همواره و از دانشگاه به شیوه تئاتر تجربی و اکسپریمنتال کار کرده است ما هم به دنبال تمرین هایی بودیم که در لحظه بنابر متنی که خیرالله به ما هر روز می رسانید تمرین ها را پیش می بردیم و مدام هم در متن دخل و تصرف می کردیم که بهترین ایده های ممکن را به اجرا نزدیک کنیم. کسی که غریبه باشد و سر تمرین های ما بیاید فکر می کند ما داریم دعوا می کنیم تا تمرین تئاتر اما درواقع داریم برای بهتر شدن تئاترمان هر کاری می کنیم.
او افزود: ما همچنین نام بهرام بیضایی، داریوش مهرجویی، ساموئل خاچکیان و فائقه آتشین را به شوخی در صحن کربلا به عنوان گمشده دادیم که صدا کنند و خودمان خوشحال از این شیطنت ها... البته اینها از روی ارادت بود و نه چیزی دیگر.
حمید کاکاسلطانی، منتقد با اشاره به اینکه نویسندگی کار بسیار سختی است و ما در ایران به اندازه انگشتان دو دست هم درام نویس نداریم، گفت: باید کسی را که نمایشنامه می نویسد، تکریم کرد و باید از سوی مردم و هنرمندان، نمایشنامه نویسان واقعی مورد تحسین واقع شوند. این نمایشنامه یک موقعیت است و آدمها در آن قرار گرفته اند که آنها بنابر ویژگی هایی و نه هویت شان دارند در این موقعیت خود را نشان می دهند. این نمایشنامه طنز هست و ترس انسانها را هم نشان می دهد و انسان وقتی در یک فضای بسته قرار می گیرد که در آن آنتاگونیست فضای هولناکی را ایجاد می کند و این در دنیایی هست که در درون انسان تنیده شده است و آن چیزی که مساله را حل می کند تصمیم انسان هست و در اینجا آدمها بین ذهنیت و واقعیت گیر کرده اند و حقایقی را که خودشان می دانند اما اینها تبدیل به شخصیت کمیک نمی شوند. متاسفانه متن بهره مند از نظریه پردازی دم دستی است و همه چیز ساده پیش می رود و حرکتی در جهت رفع اشکالات که در وجود پنهان خودمان هست و انگار آمده ایم که اعتراف کنیم. در این نقاط پنهان نقاط منفی مان را ببینیم. برای اینکه این وضعیت واقعی تبدیل به موقعیت دراماتیک بشود که در آن شخصیت هایی باید شکل بگیرد. از پیش داستان نمایش شخصیت هایش را معرفی نمی کند و ما با تطور و گونه به گونه شدن همراه نمی شویم. همچنین معلوم نیست که بنابر عقلانیت متن با چه پرسشی باید همراه بشویم؟ این آدمها ترسو و بزدل اند اما می دانند که راه امامشان راه شجاعت و شهادت است و البته با آن همسویی ندارند چون این آدمها می ترسند.
این مدرس دانشگاه هنر و معماری دانشگاه آزاد افزود: اگر به شیوه ژان کلود کری یر و پیتر بروک هم دقت کنید آنها هم یکسال تمرین می کنند و بعد می گویند این کار به درد نمی خورد و یکسال دیگر باز تمرین می کنند و درواقع به دنبال بیان ترس و دلهره یک وضعیت گروتسک هستند که در کنارش هم می خواهند بخندانند. اگر در نمایش خاموشان، شخصیت ها مشخص بودند از تصادم آنها تاثیرات عمیق و پایداری بر ذهن مخاطب وارد می شد اما الان نه ما با یک حرکت سینوسی ارسطویی مواجهیم و نه درآن گزاره های مهم تاریخی، اجتماعی و فلسفی یافت می شود و نه جاه طلبی ای در آن هست و نه زبان عامل ارتباطی است که ما را دچار سوئتفاهم بکند. فقط به گونه ای تئاتر مستند نزدیک می شود که بر اساس واقعیت هست.
سهیلا جوادی بازیگر نمایش خاموشان گفت: سکوت می تواند یک امر فلسفی باشد و شما دارید می گویید که هیچ فلسفه ای در آن ندیده اید. این آدمها امر مهمی را دیده اند و در برابرش خاموش بوده اند و حالا هر یک به نوعی دارند از این سکوت می گویند که دارد اذیت شان می کند.
کاکاسلطانی افزود: سکوت یکی از ویژگی های تئاتر آوانگارد است و سکوت سرشار از ناگفته هاست اما در کار شما این سکوت چگونه نشان داده می شود که ما نمی بینیم؟
جوادی هم گفت: ما در این نمایش شش شخصیت داریم که هر یک از اینها در جایی از زندگی شان نسبت به اتفاقی که شاهدش بوده اند سکوت کرده اند و از این خاوشی احساس گناه می کنند و حالا به این سفر زیارتی آمده اند و یا برای زوار امام حسین (ع) دارند کمک هایی می کنند که بار آن گناه را از دوش بردارند.
رضا آشفته، نویسنده هم یادآور شد که متن دو وجه اساسی و تلفیقی دارد، یکی همان موقعیت نمایشی است که در آن طنز تلخ و هولناک است که بی شباهت هم با گروتسک نیست و وجه دیگر مجموعه مونولوگ هایی است که این آدمها که رو به آدمی یا چیزی که دقیقا معلوم نیست چه باید باشد، دارند مسائل درونی خود را مرور می کنند و درواقع نوعی اعتراف به خود هست. درواقع همان گناه نسبتا مشترکی است که همه هم در برابر یک اتفاق ناگوار در زندگی خودشان خاموش مانده اند. می شود نسبتا به این خاموشی مقاومت کرد و گفت که در همان دقایق اول مونولوگها کارکرد خود را به قاعده پیش می برند اما تکرارشان چندان کارایی و نسبتی با این موقعیت موازی با خود ندارد. انگار اینها دو قاعده دور از هم هستند و نمی توانند چفت و بست درستی بیابند و در این بین فقط مونولوگ مرد داعشی است که هم متفاوت تر است و هم شور و هیجان خاص خود را دارد و هم باعث تعلیق در فضا و ایجاد هولناکی بیشتر در دل آن موقعیت خواهد شد اما بقیه مونولوگها یک نوع و به تدریج از بار نمایشی و فضاساز آنها کاسته می شود اما آن موقعیت نمایشی که حالت مستقلی دارد و می تواند بدون این مونولوگها مخاطب را متوجه رویدادهای ناگوار و هولناک کند که در یک سفر زیارتی توام با خطرهای خود گرداند که در عراق داعش یک تهدید جدی برای این زوار شیعه و عاشق امام حسین (ع) خواهد بود.
رضا آشفته پژوهشگر نگاه علی سلیمانی به طنز را بسامان دانست که سالها تجربه اش در این زمینه باعث شده که هم خودش و هم بازیگرانش در جهت ایجاد موقعیت خودی نشان دهد و اگر مخاطب راضی هست عمده دلیلش ایجاد چنین بستری است. در عین حال شش آینه در طراحی صحنه نیز به دیده اختصار و موجز بیانگر شش گوشه بودن زیارتگاه امام هست که این مسافران انگار در این فضا قرار گرفته اند و دارند برای دل پر دردشان اعتراف می کنند.
کاکاسلطانی مدرس دانشگاه نیز حضور درست بازیگران و به ویژه بازی قوی علی سلیمانی در این کار را یادآور شد که ما را با ریتم درست متوجه کارشان می کند.
علی سلیمانی نیز تشکر کرد که کارش را کانون ملی منتقدان به عنوان یک تئاتر پذیرفته است و اگر هم در کار ایرادی هست متوجۀ خود اوست و نه بازیگرانش و در عین حال آوردن نام بزرگان در آن فضا نیز از سر مهر و خواستن بسیار است که یاد آنان نیز در آن حرم و زیارت باشد.
نمایش«خاموشان» که بهمناسبت ایام اربعین حسینی و ماه صفر از سوی مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری تولید شده، اجراهای خود را از ۲۳ مهرماه آغاز و تا ۱۴ آبان میزبان مخاطبان خود بوده است.
«خاموشان» با موضوعی اجتماعی به پیادهروی اربعین میپردازد. در خلاصه داستان این نمایش آمده است:«گروهی در پیاده روی اربعین با ماجرایی مواجه میشوند که آنها را به چالش سختی میکشد».
علی سلیمانی، سهیلا جوادی، حسین میرزاییان، افشین قدیمی، محمد ادیبخواه، سبا سلیمانی و سارا نوروزی بازیگران این نمایش هستند.