در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال | نماینده گروه اجرایی درباره نمایش هفت کودک یهودی: مصاحبه اختصاصی خبرنگار قدسنا با عوامل تئاتر «هفت کودک یهودی» ؛ اسفن
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 07:58:17

مصاحبه اختصاصی خبرنگار قدسنا با عوامل تئاتر «هفت کودک یهودی» ؛
اسفندیاری: حمایت از مردم فلسطین یک مسئولیت اجتماعی است/ دهقانی: پیش داوری های نادرستی درباره این نمایش مطرح شد.

تهیه کننده تئاتر هفت کودک یهودی تاکید کرد که با برطرف کردن نواقص نمایش، می توانیم کار را ادامه دهیم و در سایر شهرستان ها و یا خارج از کشور به اجرا ببریم، و این امر تنها با حمایت مسئولین محقق میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری قدس(قدسنا)، نمایش " هفت کودک یهودی " شامل هفت قطعه ی کوتاه شعرگونه می باشد که هر فصل، فشرده ی دوره ی مشخص از تاریخ معاصر مهاجرت یهودیان و تشکیل رژیم اسرائیل را روایت می کند. در این نمایش پدران و مادران با طیف اندیشه ی گوناگون به مکالمه می نشینند تا بتوانند تاریخی را که با حوادث پر فراز و نشیب با آن مواجه بوده اند به فرزندان دختری خود ... دیدن ادامه ›› آموزش دهند.

به گزارش قدسنا این اثر، از زمان پردازش ایده تا بهره برداری نهایی، فراز و نشیب های بسیاری را طی کرده و با مشکلات و سختی های فراوانی روبرو شده؛ علی رغم تمام سختی ها توانسته نمایشی فاخر و در شان مخاطب را به منصه ظهور برساند.
این نمایش تا روزهای پایانی آبان ماه سال جاری بر روی صحنه بوده و بعد از پایان آن نیز با واکنش های متفاوتی روبرو بوده و حالا خبرنگار قدسنا به سراغ کارگردان و تهیه کننده نمایش " هفت کودک یهودی " رفته و از انگیزه های این هنرمندان در خصوص ادامه روند کار و چالش های پیش رویشان پرسیده است.
سعید دهقانی تهیه کننده نمایش در گفت و گو با خبرنگار قدسنا به زمینه های شکل گیری ایده تئاتر "هفت کودک یهودی" و موانع و چالش های موجود در این مسیر پرداخت و گفت: نمایشنامه هفت کودک یهودی بر مبنای یک نمایشنامه خارجی هفت صفحه ای بود و ما تغییراتی در آن ایجاد کردیم و تقریبا متن آن را چهار برابر کردیم. یادم هست که در ماه رمضان بود که ما روی متن نمایشنامه کار میگردیم و گاهی شب ها تا صبح به بحث و گفتگو و تحقیق راجع به المان های نمایش می پرداختیم. و پس از تلاش های شبانه روزی وقتی متن را به مرکز هنرهای نمایشی فرستادیم در ابتدا رد شد و دلیلشان این بود که متن نمایشنامه ما در دفاع از یهود نوشته شده است. در جلسه بازبینی شورای نظارت مرکز هنرهای نمایشی ما به تبیین نکات و مسائل موجود در تئاتر پرداختیم و با جزئیات بیشتری کار را برایشان توضیح دادیم و در نهایت کار تایید شد.
ما خواستیم ماهیت آنان را از زبان خودشان روایت کنیم
چالشی که من و دوستانم داشتیم این بود که آمریکایی ها و غربی ها همواره سعی میکردند که القائات خودشان را از طریق سینمای هالیود و سایر برنامه هایی که می سازند به ما تحمیل کنند و همواره سعی داشتند که از زبان ما حرف بزنند و این بار ما خواستیم ماهیت آنان را از زبان خودشان روایت کنیم.

ما صحنه های مبارزه و کشتار کودکان مظلوم فلسطینی را بسیار دیده ایم و داریم با آنها زندگی می کنیم و در واقع جزئی از ما شده اند. ولی ما از زاویه دید دیگری این ماجرا را روایت کردیم و دیدیم که نمایشنامه " هفت کودک یهودی " حرف های زیادی برای گفتن دارد، چرا که ما نمیخواستیم صرفا اثری کلیشه ای بسازیم و قصدمان این بود حرف نو و تازه ای زده باشیم.

اگر ما سراغ موضوعات غیرچالشی و معمولی میرفتیم کار بسیار ساده تری داشتیم، اما ما موضوعی را انتخاب کردیم که هر کسی به سمت آن نمی رود و تا کنون اثرهای بسیار معدودی در این باره ساخته شده است. ما با حساسیت بسیار بالایی کار را جلو بردیم و از انتخاب صحنه و دکور گرفته تا لباس های بازیگران و حتی در دعاهای عبری متن نمایش، سعی شد که بسیار نزدیک به واقعیت باشد؛ و در واقع ما یک اثر تاریخی را به نمایش درآوردیم.



در برابر پیش داوری ها میگفتیم که کار را ببینید و بعد قضاوت کنید

دهقانی در خصوص انتقاداتی که به نمایش هفت کودک یهودی وارد شده تصریح کرد: ما از جنبه ها و طرف های مختلفی مورد نقد و سرزنش قرار گرفتیم و نمیدانستیم کدام طرف را باید راضی نگه داریم! در حالی که یکی از دلایلی که ما مستقل عمل کردیم این بود که اگر با حمایت جایی این کار را جلو میبردیم آنها میخواستند سلیقه خود را در نمایش وارد کنند و نمایش را به سمت و سوهایی که خودشان می خواهند پیش ببرند. بسیاری از افراد قبل از اینکه کار را ببیند پیش داوری ها و قضاوت های نادرستی از کار داشتند و ما همیشه در برخورد با این افراد می گفتیم که کار را ببینید و بعد قضاوت کنید.
وی در ادامه افزود: یکی از پژوهشگرانی که سالها در عرصه صهیونیسم و یهود کار می کنند، بعد از دیدن کار به ما گفتند که تمام زندگی من در نمادشناسی صهیونیسم گذشته و شما به قدری قوی کار کردید که من نیم ساعت اول داشتم از نمادها و المان های نمایش رمزگشایی میکردم و اینکه یک گروه جوان توانستند با چنین کیفیتی کار را به سرانجام برسانند، تحسین برانگیز است و شما شهامت این را داشتید که اثری متفاوت را به منصه ظهور برسانید.
خدا میداند که من چه روزهایی پشت در دفتر مسئولین مختلف می نشستم و آنان بجای حمایت از یک تیم جوان، انگیزه های ما را برای ادامه سلب می کردند
در ادامه تهیه کننده نمایش هفت کودک یهودی به توضیح درباره ی عدم حمایت ارگانها و نهاد ها از این نمایش پرداخت و گفت: ما به دنبال خیلی از گروه ها و سازمان ها رفتیم که از آنها برای دیدن کار دعوت کنیم. ما این کار را صرفا به خاطر دغدغه شخصی مان ساختیم و از طرف هیچ سازمان و ارگانی حمایت نشدیم ولی متاسفانه قضاوت های ناشایستی درباره این کار شد و اولین چیزی که برخی از خبرنگاران از ما میپرسیدند این بود که این کار شما سفارش کجاست و از جانب چه کسی حمایت شدید؟ این مسئله در صورتی بود که نمایشنامه " هفت کودک یهودی" هفت اپیزود داشت و ما در اپیزود آخر ظلم و جنایت های صهیونیست ها را به خوبی روایت کردیم و پیام نهایی آن را به مخاطب نشان دادیم و تماما بر مبنای تاریخی نمایش را جلو برده بودیم، و این دوستان توجه نکردند که اگر کار ما سفارشی بود باید اپیزود آخر نمایش کاملا حذف می شد. متاسفانه یکی از ارگان ها هم حین نمایش زنگ زدند و تذکر دادند که چرا چنین کاری را روی صحنه بردید و ما هم گفتیم که نمیتوانید صرفا براساس ظواهر و اسم کار قضاوت کنید، کار را اگر ببینید خواهید دید که پیش داوری کرده اید. خدا میداند که من چه روزهایی پشت در دفتر مسئولین مختلف می نشستم و آنان بجای حمایت از یک تیم جوان، انگیزه های ما را برای ادامه سلب می کردند.
دهقانی در پایان سخنانش اشاره کرد: در یکی از اجراها 30 دانشجوی فلسطینی از اصفهان و قزوین برای تماشای کار آمده بودند و بعد از اجرا ما صدای گریه چند نفر از آنان را شنیدیم. مسئول آنان که ما را دید گفت که دانشجویان فلسطینی گفتند که شما با این اجرا نشان دادید که ما چطور بزرگ می شویم و اسرائیلی ها چطور بزرگ می شوند و صهیونیست ها چطور آمدند جایی را گرفتند که ما در آن جا ساکن بودیم. هم اکنون نیز ما میتوانیم با برطرف کردن نواقص نمایش، کار را ادامه دهیم و در سایر شهرستان ها و یا خارج از کشور به اجرا ببریم، و این امر تنها با حمایت مسئولین محقق میشود.
اسرائیل بیشتر یک تفکر است، صرفا نباید به شعارها بسنده کنیم
در ادامه گفتگو مصطفی اسفندیاری، کارگردان تئاتر " هفت کودک یهودی" به توضیح دغدغه های شخصی اش برای شروع این کار پرداخت و گفت: اشغال فلسطین و کشتار کودکان مظلوم فلسطینی، مسئله ای است که از مدت ها قبل بر همگان مشخص است و به عنوان یک مسئولیت اجتماعی سعی کردیم کاری بدون اغراق و شعار زدگی و از زاویه نگاه دیگری، به نمایش دربیاوریم. نکته ای که وجود دارد این است که درست است که ما می گوییم اسرائیل باید نابود شود و اسرائیل بیشتر یک تفکر است، اما صرفا نباید به شعارها بسنده کنیم و باید کاری عملی و بدون شعار زدگی برایش انجام دهیم.
اسفندیاری افزود: 25 درصد منابع جهان در اختیار امریکا است و امریکا سعی کرده با سینمای هالیود ذهن مردم دنیا را در دست بگیرد. در این سینما آمریکا همواره مدینه فاضله ای نشان داده شده که نجات بخش دیگر ملل است. باید دید که ما در طول این چهل ساخت چقدر برای مقابله با چنین تفکری کار کرده ایم و چقدر تولیدات فرهنگی داشتیم و مردم چقدر ماهیت فلسطین و اسرائیل را می شناسند. اگر به سوال ها و شبهات مردم جوابی ندهیم، قشر میانی جامعه با پارادوکس هایی مواجه می شود و در نهایت به سمت طرف مقابل سوق پیدا می کند.
هدف ما در نمایش این بود که با برجسته کردن ظلم یا مظلوم نمایی، یهودیان حق اشغال سرزمین دیگر را ندارند
کارگردان تئاتر " هفت کودک یهودی " در پاسخ به سوال خبرنگار قدسنا به تمایز دین یهود و صهیونیسم اشاره کرد و گفت: برخی صهیونیسم ویهود را یکسان میدانند، مثلا چند وقت پیش در فرانسه قانونی تصویب شد که تبلیغات ضد صهیونیسم، ضد یهود به حساب می آید و هر کس چنین تبلیغاتی کند مجرم به حساب می آید. ولی ما در نمایش، قوم یهود و صهیونیسم را از هم جدا کردیم و این تمایز در نمایش به خوبی آشکار شده بود.
شاید در گذشته قوم یهود در معرض خطرهایی بوده و یا در مواقعی فریب خورده است، اما اکنون نمی تواند چنین ادعایی را بکند و هدف ما در نمایش این بود که با برجسته کردن ظلم یا مظلوم نمایی، یهودیان حق اشغال سرزمین دیگر را ندارند، و اینکه اگر در گذشته تعدادی از آنان ناعادلانه کشته شدند نباید بهانه ای باشد تا آنان اکنون دیگران را بکشند.
بسیاری از ایدئولوژی ها برای پیش بردن اهدافشان از ابزاری به نام دین استفاده میکنند وصهیونیسم نیز به دین یهود متوسل شد، همانگونه که داعش به دین اسلام متوسل شد.
نمایش هفت کودک یهودی را خدا نگه داشته بود
اسفندیاری در پایان سخنانش اشاره کرد: در کشور ما هزینه های زیادی در امور و برنامه های فرهنگی اعم از نصب بیلبورد و برگزاری همایش و... انجام می شود که اکثر آنان خروجی های لازمه را ندارند. در تئاتر و سینما چون مخاطب در آن فضا میتواند با واقعیت موجود همزاد پنداری کند، تاثیر و خروجی به مراتب بیشتری میتواند کسب می کند. ما بدون حمایت هیچ ارگانی کار را جلو بردیم و نمایش هفت کودک یهودی را خدا نگه داشته بود!

در حاشیه این گفت و گو کتاب هایی به عنوان یادبود به این هنرمندان تقدیم شد.

http://qodsna.com/fa/335959
امیرمسعود فدائی این را خواند
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید