در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال | نشر آماره: نمایشنامه «حر ریاحی» اثر «عبدالرزاق عبدالحکیم» به چاپ رسید . نمایشنا
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 18:30:07
نمایشنامه «حر ریاحی» اثر «عبدالرزاق عبدالحکیم» به چاپ رسید
.
نمایشنامه «حر ریاحی» به قلم «عبدالرزاق عبدالحکیم» شاعر و نویسنده برجسته عراقی با ترجمه ای از «سید مهدی حسینی‌نژاد» توسط انتشارات آماره منتشرشد.

«عبدالرزاق عبدالحکیم» او معروف به شاعر «أم المعارک» و یا «شاعرالقادسیه» از جمله موسسان اتحاد الادباء در عراق به شمار می‌رود. آثار شعری مختلفی در بیان عاشورا و شخصیت سیدالشهداء از جمله «فی رحاب الحسین علیه السلام» در کارنامه خود دارد.عبدالواحد متولد ۱۹۳۰ بود و در سال ۲۰۱۵ در گذشت. وی در سرودن شعر آزاد تبحر داشت و از دانشجویان هم دوره «بدرشاکرالسیاب»، «نازک الملائکه» و «شاذل طاقه» پیشگامان شعر آزاد عربی بود.

نمایشنامه حر ریاحی، تنها توصیف گسستن حر از سپاه عمر سعد و پیوستن به اردوگاه حسین نیست. این نمایشنامه بدیع از دیروز طف به امروز تل زعتر ... دیدن ادامه ›› و از عاشورای سال شصت و یک هجری به عاشوراهای امروز گره می خورد. وجه سیالیت و صیرورت و طرح این "این همانی"، عصرها و نسل ها و رویارویی حق و باطل به زیبایی و رسایی در نمایشنامه حر چهره نموده است."ندای درونی" که از شخصیت های نمایشنامه است، هماره در ما نیز پژواک و طنین دارد. هیچ کس نیست که در سکوت بیرون این غوغا و فریاد را نشنود، این تازیانه سلوک، آشنای شانه های ماست، حسینی که در خلوت و جلوت می شنویم و دریغا که کمتر لبیک می گوییم.

حر این فریاد را شنید و حر شد و عمر سعد و شمر این فریاد را خفه کردند و به خنجر غفلت و هوی و هوس سپردند. کیست که "این پنهان در جان و تن" را که بی زبان تن، با زبان جان سخن می گوید، آشنا و همسایه و همراه شود. نمایشنامه حر ریاحی پهلو به شعر می زند و عبدالرزاق عبدالواحد در ساختار و هندسه ای شکوهمند و شاعرانه آن را پرداخته است. مترجم عزیز و فهیم و شاعر، سید مهدی حسینی نژاد را سپاس که "وفادارانه، به متن ترجمه ای روان و روشن و رسا از متن فراهم کرده اند.

امید است این نمایشنامه که نگاهی تازه به حر و عاشورا است و "شمر" را تا به امروز می رساند و "حسین" را در همه ی پدیده ها تکثیر می کند، فرصت نمایش بیابد تا "کل ارض کربلا و کل یوم عاشورا"، حسی تر و عینی تر فرا چشم نسل امروز قرار گیرد. پیوند تاریخ و چالش‌های انسان معاصر در حوزه محتوا، استفاده از شخصیت‌های عادی و در گیر در مسائل روز در کنار شخصیت‌های تاریخی، تبدیل شدن شخصیت‌ها به نماد و سمبل، تکیه بر ترسیم چالش ذهنی و اندیشه‌های شخصیت‌ها، استفاده از تکنیک‌های جریان سیال ذهن و تکنیک نمایش در نمایش و خروج از چارچوب نمایش نامه و خطاب مخاطب در صحنه را می‌توان از جمله خلاقیت‌های هنری نمایشنامه «حر ریاحی» ریاحی دانست.

انتشارات آماره به علت وضعیت وخیم کرونا در کشور، رونمایی از نمایشنامه «حر ریاحی» را به وقت دیگری موکول کرد و این نمایشنامه را بدون برگزاری مراسم و جلسه نقد و بررسی در دسترس علاقمندان گذاشت، تا شاید در آینده جهان بهتری داشته باشیم.


برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید