در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال تئاتر | اخبار | هویت بدون شناسنامه یا آوارگی های بی پذیرش
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 07:09:25
نمایش در میان آب ها | هویت بدون شناسنامه یا آوارگی های بی پذیرش | عکس

در دوشنبه های نقد این هفته منتقدان کانونی ملی تئاتر ایران با پذیرفتن نمایش در میان آب‌ها کار سامره رضایی به عنوان اثری دردمند و تراژیک دارد به مشکلات افغانستانی های ساکن ایران می پردازد،  به نقد و چالش پیرامون آن پرداختند که اگر به سادگی ساختار بیشتر توجه شود و از برخی زوائد همچون ویدئوهای اضافی اش کاسته شود هم نمایش دارای ضرباهنگ بهتری خواهد شد و هم تاثیرگذاری اش به دلیل استقرار شکل بهتر بیشتر خواهد شد.
به گزارش کانون ملی منتقدان تئاتر ایران، در نشست نقد و بررسی نمایش در میان آب‌ها که با رضا آشفته نویسنده و پژوهشگر تئاتر ، مجید موثقی منتقد تئاتر ، سامرۀ رضایی نویسنده و کارگردان و بازیگر نمایش در میان آب‌ها و زینب لک روزنامه نگار و کارگردان تئاتر  پس از اجرای این نمایش در پلاتوی کارگاه نمایش تئاتر شهر در شامگاه دوشنبه ۷ مرداد برگزار شد.
سامره رضایی درباره ایده نگارش نمایشنامه صحبت کرد : در سال 2015 تعدادی هنرجوی رشته بازیگری افغان در گروه سنی ۱۵- ۱۶ سال داشتم و من به همراه هنرجویانم در حال آماده‌سازی نمایشی بودیم که آن زمان موج مهاجرتی صورت گرفت و این موضوع دامنگیر این بچه‌ها نیز شد و آن‌ها تصمیم به مهاجرت گرفتند و این موضوع ادامه روند تمرینات نمایش ما را نیز تحت تاثیر قرار داده بود ،همزمان برادرم نیز تصمیم به مهاجرت گرفته بود و هر چه سعی کردم منصرفش کنم نشد و در مرز ناپدید شد و این موضوع تاثیرات روحی منفی برای من داشت. از آن زمان مشغول ساخت فیلم مستندی در ارتباط با هویت هستم که هر اتفاقی برای من در زندگی رخ می‌دهد را فیلمبرداری می‌کنم. طی این فیلم از حس و حال رفتن هنرجویان و برادرم فیلمبرداری کرده بودم. چند سال پیش از سال 2015 نیز خواهرزاده من در سن ۱۵ سالگی از طریق اقیانوس به اروپا مهاجرت کرده بود و روزهای سختی را در انتظار می‌گذراندیم، بنابراین مسئله مهاجرت همواره فکر مرا به خود مشغول می‌کرد.
کارگردان نمایش ادامه داد : مجتبی برخلاف دیگر هنرجویانم که از مرز ایران خارج شدند، دو بار در مرز ایران به افغانستان دیپورت شد و سپس از افغانستان به ایران بازگشت و خواست که دوباره در کلاس‌ها حضور داشته باشد و من نیز به شیوه تئاتر درمانی سعی در تغییر روحیه او داشتم و در جریان این موضوع از او خواستم مونولوگ‌هایی را بگوید و متوجه شدم که او به خوبی از پس این کار بر می‌آید و پس از مدتی که به صورت کارگاهی پیش رفتیم دیدم که خوب است که مونولوگ‌هایش نمایشنامه شود و پس از آن داستان و اتفاقات زندگی خودم را نیز به آن اضافه کردم. من نیز به عنوان کارگردان در این دوران برای تراپی خودم شروع به گفتن مونولوگ از گذشته و مهاجرت ۴۰ سال پیش خانواده خودم به ایران کردم.و گاهی تنها به پلاتو می آمدم و دیالوگ ها را سعی میکردم با تمام وجود تمرین کنم  و در مواجه خودم با آن اتفاق رساندم. بنابراین ما دو مونولوگ موازی را با یکدیگر پیش بردیم و نگارش این اثر به صورت کاملاً کارگاهی پیش رفت. به همین دلیل تمرینات نمایش حدود سه سال به طول انجامید..
رضایی در آخر افزود : افغان‌ها پس از ۳۰- ۴۰ سال مهاجرت با شرایط و مسائل ایران زندگی کردند و در همه امور با ایرانیان شراکت داشته‌اند و نباید به چشم غریبه به آنها نگاه شود، اما مخاطبان ایرانی نیز بهتر است به تماشای این نمایش بنشینند تا ببینند که خانواده‌های افغان برای زندگی با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند؛ شاید که تاثیری در آن‌ها بگذارد و دید رایج و کلیشه‌ای به افغان‌ها که صرفاً کارگر و قشر ضعیف هستند، برچیده شود.
زینب لک از حضور ۴۰ ساله ی مهاجران افغانستان در ایران گفت : ایران یکی از کشورهای مهاجر پذیر است که بیش از ۴ دهه پذیرای مهاجران و پناهندگان افغانستان است ، که جریان عمده ی این مهاجرت بعد از حمله ی شوروی اتفاق افتاده است ، با توجه به سابقه ی طولانی مهاجرت افغانستانی ها در ایران و اینکه در ابتدای حضور این مهاجران که جانشان را در دستشان گرفتند و از مرزهای  سرزمین شان گریختند این بود که تنها به معاش شان بپردازند و هیچ چشم انداز روشنی برای آینده ی خود و خانواده شان متصور نبودند . اما امروز با نسل سوم و چهارم از مهاجران افغانستانی را میبینم که فرزندان آنها هستند و تحت تعلیم و آموزش جامعه ی میزبان (ایران ) بوده اند و باید بپذیریم که ویژگی های مهاجران و تجربه ی زندگی در ایران و تطبیق آنها با نگرش های جامعه ی ایران می تواند تبیین گر وضعیت هایی متفاوت باشد . اما جامعه ی ایرانی به دلیل عدم آگاهی از وضعیت مهاجران افغانستان بر این باورند که آنها روزی به سرزمین مادری بازخواهند گشت اما باید بدانند که این نسل از افغانستانی ها بسیار باهوشند و نخبگان زیادی در میان انها وجود دارد که خواهان برداشتن مرزها هستند و این انتظار را دارند که به چشم ایرانی به آنها نگاه شود چون نه تنها در ایران بزرگ شده اند بلکه افغانستانی ندیده اند و بعضا حتی گویش افغانی خود را به فراموشی سپرده اند . و ما موظفیم از این گذرگاه بگذریم و کنار انها دوستانه و مهربانانه تر باشیم و دیگری را بپذیریم که جهان امروز نیازمند این است که دیگری را بپذیرد تا به بقا برسد .
لک در ادامه افزود  : سامره جان به درد مشترک مان در خاورمیانه میپردازد و وسعت دید مان را فراتر از موضوع مهاجرت و ... می برد  و به نظر من نهیب بزرگی به ما مردمان خاورمیانه میزند که همه مان در جهانی زیست داریم که سرمایه اش جهانی شده و به قول آلن بدیو فیلسوف معاصر فرانسوی در سخنرانی اش که پیرامون کشتار ۱۳ نوامبر است آنجا خطاب به رئیس جمهور وقت آمریکا می گوید : اینکه چرا به فرانسه تسلیت می گوید در صورتی که در جایی دیگر از دنیا در عراق ، در افغانستان کشتار های وحشیانه ای صورت میگیرد و هیچ حرفی از آنها به میان نمی آید و بعد در ادامه سخنرانی شان می گوید منشا درد ما از راه دوری می آید درد ما از آنجاست که در خاورمیانه هواپیماهای بدون سرنشین کودک و پیر و جوان را خون میریزد . همان خاورمیانه ای که ساکنانش به دلیل سیاست ها سرمایه ی جهانی شده و سرمایه داران سود طلبش هیچ شمرده میشوند. به نظر من سامره جان به خوبی از دریچه ی مدیوم تئاتر به این مسئله ی جهانی می پردازد و باید به این دختر جسو ر و شجاع که اثرش هم برگرفته از ماهیت وجودی اش است تبریک گفت .  
مجید موثقی از محتوای اثر گفت : صحبت های شما راجع به زیر متن این نمایش که ریشه در درد مهاجرت و غربت دارد ،من را یاد شعری از «برتولت برشت» شاعر و‌ نمایشنامه نویس فقید آلمانی انداخت که می گفت: “از آنجا که می آیم دلبسته اش نیستم؛ بدانجا که می روم نیز دل نبسته ام!”
من در تحلیل متن این نمایش، در درجه اول کارگردان را کاشف خوبی در پیدا کردن ایده های نو و متفاوت می دانم! عمل برانگیزنده درام، نابرابری و بی عدالتی در جامعه است که به خوبی به مخاطب انتقال پیدا می کند،اما در روایت اثر ،تحقیق و پژوهشی که توسط نویسنده و کارگردان برای رسیدن به فرم اجرایی نمایش صورت گرفته، کافی به نظر نمی رسد!
موثقی در ادامه می گوید : یک بار عازم افغانستان برای برگزاری یک ورکشاپ در زمینه کارگردانی شدم،حتی یک فیلم مستند و داستانی راجع به معضلات و مشکلات مردم افغانستان ساختم؛ امروز هم که خارج از ایران در سوئیس زندگی می کنم افتخار می کنم که با دوستان موفق زیادی از افغانستان آشنا شدم.جای تاسف دارد که گاه شنیده می شود که نسبت به مردم افغانستان در ایران تبعیض صورت می گیرد!ما خود مهاجرینی بیش بر روی این کره خاکی نیستیم و بایسته و شایسته نیست که ما مردم بر اثر عدم شناخت درست از یکدیگر، دست به رفتاری غیر انسانی و گاه نژاد پرستانه بزنیم! یاد نمایشی افتادم که چندی پیش در شهر زوریخ  دیدم،موضوع آن  راجع به تبعیض شهروندان افغان در ایران و رفتار خشن برخی از مردم با آنها بود ! من بعد از پایان نمایش صبر کردم تا با بازیگر افغان آن نمایش صحبت کنم؛ به او گفتم: «مردم جنوب و شمال تهران با هم خوب نیستند، حتی شهرهایی در ایران هستند که تعصبات قومی و نژادی در آن مناطق به کینه ای دیرینه تبدیل شده است، طبیعتا مهاجرین افغان نیز از آتش این تعصب ها در امان نیستند!» من با این بازیگر صحبتی کوتاه کردم و سعی کردم او را کمی واقع بین تر کنم که همه آدم ها مثل هم فکر و‌ رفتار نمی کنند، البته هیچکس این شیوه برخورد با مردمانی که سالها برای ما خانه ها ساختند اما خود امروز سقفی بالای سر ندارند را  نمی پسندد!
موثقی در ادامه گفت : در ابتدا نمایش  بازیگر خوب این کار که کارگردانی نمایش نیز  بر عهده اوست، با یک« بازی در بازی حساب شده» ارتباط خوبی با مخاطب برقرار می کند، اما تدریجا حضور تابلوهایی که از سازماندهی کمتری در اجرا برخودارند و نمایش ویدیوهای که حاوی تصاویر مستند مهاجرینی است که رویای رسیدن به اروپا را با قایق های بادی در سر دارند، یکدستی نمایش را کمی به هم می ریزد، زیرا این جنس از فاصله گذاری های ویدیویی، که سعی در زیرنویس کردن و شیر فهم کردن مخاطب دارد،ریتم اجرایی کار را در سراشیبی قرار داده و  ستیز اصلی شخصیت های نمایش برای رسیدن به رهایی و آزادی را دستخوش یک بازی با فرم تکراری و ویدیویی می کند! به قول کارگردان بزرگ آلمانی«پیتر اشتاین» “تئاتر قرار نیست که ویدیو باشد!” و این زبان بدن و بیان است که به نظام شنیداری و دیداری تئاتر عمق بیشتری می بخشد!
موثقی در کل اجرای این نمایش را  قابل قبول دانسته  و شخصا کارگردان هایی که عمق دیدگاه آنها در کنار انسان های بی دفاع و محروم جامعه است را به خیلی کارهای فاخر و لاکچری روز ترجیح می دهد؛ او از چند میزانسن خوب که با نورپردازی خوبی بر چهره بازیگر به قوام خوبی رسیده بود ، یاد کرد و عکس العمل های سریع بازیگر در تغییر لهجه و میمیک را از محاسن این نمایش شمرد! به نظر موثقی توانایی «بازی در بازی این بازیگر» یکی از نقاط قوت کار است و تنها نقطه ظعف این اجرا استفاده از  ویدیو های کوتاهی بود که  ارتباط فیزیکی و جسمانی مخاطب را با حس نمایشی صحنه و روایت داستان قطع می کرد!
موثقی در پایان نقد را یکی از مهم‌ترین عناصری بر می شمارد که در تکمیل  هر اثر هنری و‌ درک بهتر آن، نقشی کلیدی و سازنده دارد! او حضور و شکلگیری این گروه نوپا را در «کارگاه نمایش تئاتر شهر» حائز اهمیت دانست و امیدوار است که چنین آثاری در سالن های بزرگ‌تری فرصت نمایش پیدا کنند، زیرا این جنس نمایش ها که از زیرمتن اعتراضی خوبی برخوردارند،یک الگوی آموزشی درست برای نقد و درک بیشتر انسان ها از یکدیگر است!
رضا آشفته، منتقد و پژوهشگر، بر این باور هست که نمایش در میان آب‌ها از باورمندی درستی برخوردار است برای آنچه نویسنده لمس و زندگی کرده به قلم آورده است و در اینجا هدف او این است که نسبت به وضعیت خود طرح پرسش کند. مساله سامرۀ رضایی مساله یک سال و دو سال نیست و این مساله را نزدیک به یک قرن است که در خاورمیانه مشاهده می کنیم. آدمهایی که از سرزمین خود به دلیل جنگ و شورش آواره شده اند و در کشورهای همسایه پناه گرفته اند، و در آنجا هنوز به عنوان هموطن از سوی کشورهای میزبان پذیرفته نشده اند. افغانستان پس از حملۀ اتحاد جماهیر شوروی از سال 1357 ه. ش دچار آوارگی و پناهندگی برخی از مردمش به دو کشور ایران و پاکستان شده است که هر دو کشور هنوز هم به دادن برگۀ هویت و شناسنامه و پذیرفتن آنان جلوگیری می کند با آنکه بسیاری از آنان در این دو کشور به دنیا آمده و در همین جا ازدواج کرده و دارای فرزند شده اند و این فرزندان نسل دوم و همین طور نسل های پس از این هم در ایران یا پاکستان ماندگار شده اند و دیگر در کشور پدری شان نیز به عنوان افغانستانی کمتر پذیرفته می شوند و این حالت معلق و دوگانگی برایشان رنج آور شده است. بسیاری از فلسطینی ها هم پس از اشغال کشورشان به اردن، لبنان، سوریه  و مصر پناه برده اند که هنوز پس از گذشت نزدیک به هفتاد سال برخی از فرزندان و نوه هایشان بلاتکلیف و بی شناسنامه اند و حتی نزدیک به سیصد چهارصد هزار نفر از کردهای کرمانج که از ترکیه پس از دسیسه های انگلیس و فرانسه که از ایجاد کردستان پس از تقسیمات امپراتوری عثمانی در سال 1923 سر باز زدند و این خود منجر به شورش هایی شد، به سوریه پناه بردند که آنها نیز نزدیک به صد سال سال در این کشور به عنوان کولی و بی شناسنامه نگه داشته شده اند در حالیکه همۀ اینها دارای پیشینیه و هویت تباری هستند که باید از سوی کشورهای میزبان به عنوان شهروندان ویژه پذیرفته شوند. بنابراین آنچه سامره رضایی در مقام نویسنده می گوید می تواند پرسشی چالش برانگیز باشد که بسیاری از دولتمردان منطقه را نسبت به چنین درد رایجی آگاه سازد که برای ایشان تصمیمات و تدبیرات کارآمدی را لحاظ کنند چنانچه ایرنیانی که در آمریکا و کانادا و اروپا و دیگر نقاط جهان پذیرفته شده اند در مقام شهروند دارای برگۀ هویت و شناسنامه و پاسپورت هستند و دیگر شاید فرزندان و نوه هایشان زبان مادری والدین شان را ندانند و این خود دلیل موجه و رو به رشدی برای تعیین تلکلیف این چند میلیون افغانستانی هست که در پناه ما زندگی شان دارد سپری می شود و دیگر جزیی از ما شده اند.
رضا آشفته، در ادامه به اجرای سامرۀ رضایی پرداخت که در آن با توجه به اینکه بازیگری خودش یک رکن اساسی و ارتباطی است و با جذابیت می تواند روایت برگرفته از زندگینامه اش را آشکار کند و با بی پروایی دارد نمایندگی می کند بخشی از جامعه میلیونی آوارگان افغانستانی را؛ و این خود دلیل موجهی برای بازنمایی یک وضعیت تراژیک است و هم به گونه ای مستند هست و به گونۀ دیگر آمیخته با واگویه های اکسپرسیونیستی است و اینها بیانگر دو پیرنگ موازی است که برای این دوستان ساکن ایران مشکلاتی را بنابر بد رفتاری های برخی از ایرانیان به دنبال داشته و همچنین افغانستانی های مقیم ایران از این بی شناسنامه بودن و محدودیت در رفت و آمد میان شهرها و عدم تحصیل در دانشگاههای دولتی (مگر با پرداخت شهریۀ سنگین آن هم به دلار) دارای رنج دو چندانی شده اند و حالا تصمیم گرفته اند که به اروپا بگریزند و... در اینجا وقفه های بین صحنه ها باید جمع و جورتر شود که کار از ضرباهنگ نیفتد و ویدئوها هم تقریبا زیادی است چون امکان به صحنه آوردشان هست. مگر صحنه های مرتبط با دریا که به گونه ای مکمل کار است و در جایی که نور بر چشم های راوی (سامره رضایی) می افتد و ما موج های دریا را بر چهره اش می بینیم این حزن و همزمانی اش می تواند گویای کاربرد درست ویدئو باشد. 

درباره نمایش در میان آب ها
۱۰ مرداد ۱۳۹۸