در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال تئاتر | اخبار | «کافه‌عاشقی» مقاومت یک هنرمند در برابر جهانی بی‌عشق
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 10:28:04
کنسرت-نمایش کافه عاشقی | «کافه‌عاشقی» مقاومت یک هنرمند در برابر جهانی بی‌عشق  | عکس

دیشب، ۱۲ اسفندماه ۱۴۰۱، به پردیس تئاتر شهرزاد، واقع در خیابان نوفل لوشاتو تهران، برای دیدن نمایش «کافه ‌عاشقی»، اثر دوست بزرگوارم، سید جلال ‌الدین دُرّی رفته بودم. فضای عمومی سالن نمایش، پیاده‌ روی اطراف آن و جمعیت عمدتاً جوان تماشاگران مشتاق ورود به سالن ‌های نمایش و تیپ اجتماعی، نحوۀ پوشش و حتی گه‌ گاه حذف علائم جنسیتی در مدل موی سر برخی از دختران، همه و همه از ظهور نسل‌هایی جدید و ورود جامعۀ ما به مرحلۀ تاریخی جدید و ظهور ایرانی دیگرگون حکایت می‌ کرد.   

«کافه‌ عاشقی»، برداشتی تازه از داستان لیلی و مجنون است که نظامی شاعر بزرگ و پرآوازۀ ما، آن را در سومین مثنوی از مجموعه مثنوی‌ های خود، مشهور به خمسه نظامی سروده است. مثنوی «لیلی و مجنون» یکی از زیباترین، شورانگیزترین، انسانی ‌ترین و خدایی ‌ترین داستان ‌های عاشقانه جهان است و منظومه لیلی و مجنون را مشهورترین داستان عشقی کلاسیک نه فقط در ادب و شعر فارسی بلکه در سراسر ادبیات دورۀ اسلامی باید تلقی کرد. عشق پاک و انسانی لیلی و مجنون منشوری است که به نحوی واحد هم عشق انسانی و هم عشق الهی را در هم می‌تاباند. جاودانه شدن این قصه و نیز داستان ‌هایی چون شیرین و فرهاد کاملاً حکایت‌گر به رسمیت شناخته شدن عشق ‌های پاک انسانی در عالَم و زیست ‌جهان ایرانی ‌ـ ‌اسلامی است. عشق‌ های انسانی ‌ایی چون عشق لیلی و مجنون کاملاً با  روح توحیدی و الهی و تعالیم بلند دینی و معنوی اسلام، لیکن در افق خرد ایرانی سازگاری و هماهنگی دارد تا آنجا که عشق الهی و توحید الهی دو مفهوم کاملاً قرین و هم ‌نشین در فرهنگ اسلامی، به خصوص در روایت شیعی و معنوی آن هستند.   

 به هر تقدیر، آن چه برایم شورانگیز است، مقاومت و چالشی است که سیدجلال‌الیدن دُرّی هم در برابر نیهیلیسم، روزگار مرگ عشق و جهان تهی از معنا و زیبایی و  نسل ‌های غرق در این نیهیلیسم دارد و هم در برابر کسانی که به نام دین حقیقت، معنا، عشق و زیبایی را قربانی می ‌سازند. درّی، در مقام نویسنده و کارگردان، جهان را، به تبع خرد ایرانی، تفکر مسیحی و تفکر شیعی، محلی برای تجربه عشق و، با تعابیر نسل‌ های جدید، «کافه‌ای برای عاشقی» دانسته، «عشق» را غایی ‌ترین امر در جهان و معنای زندگی انسان بر روی کرۀ خاک تلقی می‌ کند. «کافه‌ عاشقی» نمایشی برای نسل ‌های جدید و به زبان آنان، لیک، نه همسو با آنها، بلکه دقیقاً در نقد آنان است. درّی با تکیه بر وجوه انسانی و اگزیستانسیل داستان عاشقانۀ لیلی و مجنون با نسل ‌های جدید سخن می‌گوید، به اعماق وجود آنها راه می ‌یابد اما جهان نیهیلیستی آنان را تأیید نکرده، عمیقاً به نقد می‌ کشد. این «همزبانی نقادانه» همان چیزی است که نهادهای فرهنگی ما به شدت بدان نیاز دارند لیکن عمیقاً فاقد آنند و به همین دلیل، مدتی بر روی صحنه رفتن «کافه ‌عاشقی» با مشکل روبرو گردید و عجبا که در سرزمین ما، که اگر نگویم یگانه سرزمین، لیک یکی از مهم‌ترین کانون‌های معنوی تفکر عاشقانه در سراسر تاریخ جهان است و بدون این عشق ادب، حکمت، عرفان، ایمان، هنر، موسیقی، معماری و همۀ تاروپود هویت و هستی فرهنگی و تاریخی ما پادرهوا و بی ‌معنا خواهد بود، در برابر هر گونه احساس و تفکری عاشقانه، یعنی در برابر جوهرۀ هستی خودِ ما مقاومت می‌گردد.   

درّی، در خوانشی نو و تازه از داستان لیلی و مجنون، علاوه بر تکیه بر وجوه فردی و وجودی (اگزیستانسیال) عشق، مقولۀ عشق را به مقوله‌ای اجتماعی و انتقادی تبدیل کرده، همۀ جامعه را در سرکوب عشق و در سرکوب جان عاشقان مقصر می‌ داند و از ما می ‌پرسد که ما را چه شده است که یکایک ‌مان دشنه‌ای برای قتل لیلی‌ ها و مجنون‌ ها به دست گرفته، هر یک به شیوه ‌ای به قتل عشق کمر بسته ‌ایم؟ درّی برای نقد شرایط کنونی ما، همچون خیل انبوه افراد در جامعه، از جمله روشنفکران، به شعارها و رجزخوانی ‌های روزمرۀ سیاسی و اجتماعی روی نمی‌ آورد، بلکه با رجوع به سنت اصیل و عمیق حِکمی، ادبی و تاریخی خود، از یکی از بنیادی‌ ترین مقولات در زندگی انسانی، یعنی عشق، برای نقد نه فقط نهادهای رسمی بلکه کل جامعه و همۀ ما، از جمله نسل ‌های جدید سود می‌جوید و از این طریق با عمیق‌ ترین لایه ‌های وجودی وجدان سوبژه ایرانی ارتباط برقرار می‌ کند. درّی، در مقام یک نمایشنامه ‌نویس، فیلنامه ‌نویس، شاعر و کارگردان، دقیقاً در همانجایی ایستاده است، که من، در مقام یک معلم فلسفه آرزومندم هنر و هنرمندان سرزمین ‌ام در آن موقف قرار گیرند.

درباره کنسرت-نمایش کافه عاشقی
۱۴ اسفند ۱۴۰۱